Wij zijn NRIT
Login

Dossiers

Duurzaam uitgaand toerisme

Bronbeschrijving

Titel
Kabinetsreactie-Onderzoek omvang vrijwilligersreizen vanuit Nederland naar residentiële zorginstellingen voor kinderen (“weeshuistoerisme”): rollen, verantwoordelijkheden en handelingsperspectie
Datum publicatie
2021
Auteur
Ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Korte samenvatting
Het kabinet zet het beleid gericht op het ontmoedigen van kortdurend vrijwilligerswerk in (semi-)residentiële zorginstellingen voor kinderen door niet-gekwalificeerde vrijwilligers voort evenals regulering en voorlichting, waarbij verdergaande mogelijkheden nader zullen worden onderzocht. Nederland zal via politieke en diplomatieke kanalen het belang van naleving van mensen- en kinderrechten blijven uitdragen. Het kabinet moedigt de sector aan tot zelfregulering, om dit zowel nationaal als internationaal verder vorm te geven.
Samenvatting
Het kabinet onderschrijft de conclusie dat vrijwilligersreizen niet op zichzelf staan en dat evenzeer de structurele oorzaken van het oprichten en in standhouden van residentiële zorginstellingen voor kinderen in lage- en midden-inkomenslanden aandacht behoeft. In dit alles staan de rechten en het welzijn van het kind centraal. In uw Kamer is herhaaldelijk aandacht gevraagd voor de precaire positie van kinderen in kwetsbare gebieden in de wereld, die nauw verbonden is met de grondoorzaken. Als handelingsperspectief voor de Nederlandse overheid geldt dat wordt ingezet op het voortzetten en versterken van het ontmoedigen van kortdurend vrijwilligerswerk in (semi) residentiële zorginstellingen voor kinderen door niet-gekwalificeerde vrijwilligers alsmede het structureel blijven aanpakken van grondoorzaken in brede zin. Het kabinet beschouwt een verbod op dergelijke reizen – dat door geen enkel land gehanteerd wordt- op basis van de bevindingen van het onderzoek als niet haalbaar en niet effectief. Nederland zal via politieke en diplomatieke kanalen het belang van naleving van mensen- en kinderrechten blijven uitdragen. Regulering en voorlichting worden onverminderd voortgezet, waarbij verdergaande mogelijkheden nader zullen worden onderzocht. Het kabinet moedigt de sector aan tot zelfregulering, om dit zowel nationaal als internationaal verder vorm te geven.
Mediatype
Kabinetsbrief aan Tweede Kamer
Uitgever
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Gerelateerde thema's

2018 - Heden
Stop weeshuistoerisme